Natuurvriendelijke openbare verlichting

Kies de juiste oplossing en het juiste licht

 

Het milieu wordt steeds belangrijker

Er is steeds meer oog voor de wijze waarop we omgaan met het milieu. Onze levensstijl heeft een effect op onze omgeving. Het is daarom ook niet vreemd dat er tegenwoordig gevraagd wordt om veel meer rekening te houden met flora en fauna. Dit geldt ook voor de verlichting. De opgave is om gedurende de nacht zo weinig mogelijk verstoringen te veroorzaken door licht.

We willen het graag goed doen

Je krijg steeds meer vragen om verlichting te plaatsen die natuurvriendelijk is. Niet alleen op plekken waar het eerst donker was maar ook in gebieden waar altijd verlichting heeft gestaan. Je wilt hier natuurlijk een bijdrage in leveren en vraagt je af waar je goed aan doet. Eigenlijk is het enige wat je hoort: ‘amber verlichting…’ Maar ja, wat is dat dan en waar koop je dan goede amberkleurige verlichting? Is amber verlichting überhaupt wel het juiste lichtsoort in deze specifieke omgeving? Kortom, hoe doe je het nu goed voor mens én natuur.

Er is al veel bekend door onderzoek

In Nederland hebben we een toonaangevend onderzoek lopen naar het effect van kunstlicht op de natuur. Ik ben vanaf 2012 betrokken bij dit onderzoek en maak onderdeel uit van de gebruikerscommissie. Voor meer informatie: Onderzoek Licht op Natuur. Ik probeer daar samen met de wetenschappers een vertaling te maken van de resultaten uit het onderzoek naar de praktijk. Er is al heel veel bereikt maar je merkt ook dat zaken een eigen leven gaan leiden. Ja, amberkleurige verlichting dat gebruikt is in het onderzoek geeft minder verstoring op de natuur. Maar betekent dat dat iedere amberkleurige lichtbron een goede keuze is? Daarnaast is het zaak om te begrijpen wat de essentie van natuurvriendelijke verlichting is; het is mogelijk dat andere maatregelen veel effectiever zijn. Afhankelijk van de plaatselijke situatie wordt voor een oplossing gekozen.

Ervaring met de praktische invulling

Inmiddels zijn er goede voorbeelden van natuurvriendelijke verlichting gerealiseerd. Beleidsmatig was het eerste grote succes de Richtlijn “Licht op Natuur” van de gemeente Den Haag. Tijdens dit project heb ik mijn ervaring ingezet om de juiste keuzes te maken bij de verschillende situaties. Het is een specifiek vakgebied waarbij de deskundigheid van diverse partijen noodzakelijk is om een goed totaalbeeld te krijgen. Vanuit mijn pragmatische aanpak kom ik (door samenwerking met wetenschappers) tot een snel resultaat om een zo goed mogelijk oplossing te realiseren.

Natuurvriendelijke verlichting

De amberkleurige verlichting uit het onderzoek bleek significant minder verstoring te veroorzaken dan de andere. Maar is alle op de markt verkrijgbare amberverlichting de juiste en zijn er mogelijk andere oplossingen? Iedere situatie vraagt om een specifieke oplossing.