Vervangingsplan

Kwaliteitsslag met gelijkblijvende materiaalkosten

Vervangingsplan

Er zijn drie manieren om een vervangingsplan op te zetten. De straatprofielmethode is daarbij favoriet. Het zorgt voor behoud of verbetering van de sociaal- en verkeersveiligheid en dus leefbaarheid, door de juiste lichtkwaliteit op straat aan te brengen. De materiaalkosten zijn daarbij gelijk aan een willekeurige andere aanpak. De voorbereidingstijd is op dit moment langer dan bij een grovere benadering (vervanging met standaard optieken) maar door automatisering zijn we hard op weg om deze tijd enorm te verkorten.

Een vervanging moet leiden tot beter licht op straat

Ieder jaar is er vanuit het beleid een vervangingsbudget beschikbaar. Het geld moet goed besteed worden. Je wilt niet elke straat herontwerpen, maar je wilt ook geen willekeurige armatuur plaatsen. Het eindresultaat moet goed zijn. Je wilt tenslotte dat het geld goed besteed wordt en dat na plaatsing de bewoners tevreden zijn.

Eén op één vervangen is niet meer mogelijk!

Door de ombouw naar led (dat is eigenlijk geen keuze meer) is het niet verstandig om op basis van het oude lamptype een soortgelijk led armatuur te kiezen zonder het effect te controleren. Er zal met meer aandacht naar gekeken moeten worden. Maar hoe pak je dat aan en heb je de tijd en/of kennis om het zelf te doen?

Van de drie opties, is de straatprofielmethode de meest logische

Door mijn jarenlange ervaring met verlichting is het duidelijk geworden dat een bestaand armatuur niet op basis van de huidige lichtbron vervangen kan worden door een led armatuur met vergelijkbare lichtoutput*. Nou ja, alles kan natuurlijk maar dan mis je wel de mogelijkheid om de veiligheid en dus de leefbaarheid van een gebied te behouden of beter te maken. De voorbereiding is duurder dan enkel vervanging, dat is zeker. Maar als je het goed aanpakt, dan heb je er een (armatuur)leven plezier van, ook tijdens het onderhoud!
We beoordelen alle relevante straten en delen ze in bij de verschillende standaard straatprofielen. Vervolgens maken we een keuze uit diverse armaturen en bepalen de beste samenstelling per straatprofiel**. Als alle straten zijn doorlopen hebben we een goed onderbouwd uitvoeringsplan dat aanbesteed kan worden of in opdracht aan de onderhoudsaannemer kan worden gegeven.

Een veilige en dus betere leefomgeving

Als het plan uitgevoerd is, is de nieuwe verlichting op het gewenste kwaliteitsniveau en zal de veiligheid in de staat behouden en in vele gevallen zelfs beter zijn geworden. Op maat afgestemde verlichting met gelijkblijvende materiaalkosten en een betere leefomgeving. Resultaat: een kwaliteitsslag met gelijkblijvende materiaalkosten!

*      Optie één, dit heeft niet mijn voorkeur.
**    Dit is optie twee. Optie drie is een herontwerp van de hele straat. Dat doe je normaal alleen bij een renovatie, anders wordt de voorbereiding en uitvoering veel te duur.